Esimerkkitodistus

Esimerkkitodistus rokotussarjasta koronavirusinfektiota vastaan on nähtävillä alla. Rokotustodistuksemme on lääkärin kirjoittama ns. suppea lääkärintodistus koronarokotusohjelman aloituksesta tai läpikäymisestä. Todistus ei ole EU:n koronatodistus, jonka voi saada Omakanta-palvelusta. Todistus ei ole Kela-korvattava: siitä ei voi hakea sairasvakuutuslain mukaista korvausta Kansaneläkelaitokselta. Rokotustodistus sisältää kaikki sekä WHO:n että EU:n eHealth networkin suosittelemat Euroopan yhtenäiset terveystiedot matkailuun käytettävää rokotustodistusta varten. Validorin kirjoittamat kaksi muuta todistusta – todistus sairastetusta koronavirusinfektiosta ja negatiivisesta koronatestituloksesta – mukailevat tätä todistusta.

 

 

Esimerkkitodistus pala palalta

  1. Yrityksen tiedot – minkä yrityksen toimesta todistus on kirjoitettu
  2. Käytetty CS-versio eli Certificate Schema Version kertoo mitä eHealth Networkin suositusten versiota on käytetty. Versionumerointi on kasvava luku, ja tällä hetkellä käytössä on versio 1.0.0. Mikäli myöhemmin eHealth network haluaa teknologian kehittyessä, tai haasteiden ilmaantuessa muuttaa tärkeäksi katsottua tietoa rokotustodistuksesta, muuttuu suosituksen versionumero. (https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/ehealth/docs/vaccination-proof_interoperability-guidelines_en.pdf).
  3. Lääkärin todistaminen – Lääkärin todistus sisältää tiedon, miksi se on kirjoitettu, mitä todistus sisältää ja mitkä ovat sen johtopäätökset. Lääkäri on todistajana mandaattinsa perusteella ikonisesti todistaessaan kunnian ja omantuntonsa kautta (laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 23§). Lääkäri voi kirjoittaa todistuksen terveystiedosta, mikäli käytettävissä on hänen itsensä, tai toisen ammatinharjoittajan asiakirjamerkintöihin perustuva uskottava kuvaus asiakirjasta, minkä perusteella lääkäri itse on vakuuttunut tiedon paikkansapitävyydestä.
  4. Henkilötiedot – Todistettavan henkilön henkilötiedot. Lisäksi todistukseen merkitään tarvittaessa matkustamista varten matkustusasiakirjan, kuten passin numero. Mikäli todistustarve on tilaisuudessa, missä esimerkiksi henkilökortti riittää (esim. kulttuuritapahtumat), henkilökortin numero tulee kirjoittaa tähän.
  5. Annokset ja ajankohdat – Todistuksesta näkyy, montako rokotusannosta on saatu, ja milloin ne on saatu.
  6. Saatujen rokotteiden tiedot näkyvät rokotteen eränumeroa ja tuotenumeroa myöten, kuten eHealth networkin rokotustodistuksessa, ja esimerkiksi Islannin vaatimassa COVID-19 rokotustodistuksessa.
  7. Lääkärin arvio rokotusohjelmasta – Lääkäri kirjaa johtopäätöksen, onko rokotusohjelma käyty kokonaan ja montako päivää on rokotusten välillä ollut. Tämä täyttää rokotustiedon vaatimukset eri mantereilla, missä rokotusohjelmien hyväksyttävät päivämäärävälit voivat vaihdella. Tarkastathan ennen matkustamista, että mahdollinen matkakohteesi hyväksyy saamasi rokotusohjelman saamallasi aikavälillä. Vaikka rokotusohjelma on hyväksytty Suomessa, ei se välttämättä ole riittävä matkustamiseen kaikkialla maailmassa, sillä eri rokotteille annetut päivämäärät voivat vaihdella maittain.
  8. QR-koodi – Validor Oy luo tietoturvallisen QR-koodin, jota ei voida väärentää. Terveystietoa tai henkilötietoja ei tallenneta palvelimille, eikä rekistereitä luoda, vaan todistuksen aitous varmistetaan julkisen avaimen salauksella. Tämä estää myös todistuksen väärentämisen.
  9. Lääkärin tiedot, allekirjoitus ja leima – Lääkärin tiedot, sekä käsin kirjoitettu allekirjoitus sekä leima paperiseen, kotiin postitettavaan versioon. Lisäksi saat turvapostissa sähköisesti allekirjoitetun verifiointikoodin sisältävän version. Molemmat sisältävät toimivan QR-koodin.
  10. Sivun alalaidassa näkyy linkki toimivaan QR-koodin lukijaan todistuksemme validointia varten.